A permakultúrában az elvek a csodálatosak, amelyek alapján kialakítod a környezeted. Minél többet sikerül megvalósítanod belőlük, annál hatékonyabb, jobb, fenntarthatóbb és környezetkímélőbb rendszert kapsz eredményül. Minden olyan terület, ahol sikerül az alapelveket követni, permakultúrásnak mondható: így lesz egy erkély, egy kiskert, de akár egy cég is az, annak ellenére, hogy a klasszikus formája az önellátásra beállt birtok.

 

Kevés embernek adatik meg, hogy önellátó birtokkal rendelkezzen, és nem is mindenki vágyik rá. Arra azonban sokan vágynak, hogy a közvetlen környezetükben jól érezze magát ember, állat, növény. Szerencsére egyre többen vágynak arra is, hogy el tudják kerülni a vegyszereket a kertben, még akkor is, ha (még) nem termesztenek zöldségeket, gyümölcsöket.

A vegyszeres növényvédelem elkerülése elengedhetetlen, ha permakultúrás kertre vágysz, mégpedig azért, mert a rovar-, gomba- és baktériumellenes szerek általában nem szelektívek, tehát ha az egész kertet lefújod velük, sokkal több hasznos szervezetet pusztítasz el, mint károsat. Ha mégis használnod kell valamit, az legyen nagyon szelektív, és helyi. Pl. ha egy növényed ellepik a hernyók, akkor használhatsz Dipelt (amely csak a hernyókra jelent veszélyt), de ne legyen cél az összes hernyót kiirtani a kertben – hagyjunk valamit a madaraknak is. Tehát csak azt a növényt permetezd, amelyik nagy veszélyben van.

Tehát mi az, amit bárhol megtehetsz?

Figyeld meg a környezeted! Olyan kertet tervezz, amelyik illeszkedik hozzá. Akkor fogják jól érezni magukat a növények a kertedben, ha oda valók. Általában azt csináljuk, hogy kinézünk pl. egy facsemetét, elültetjük, aztán minden eszközzel megpróbáljuk megvédeni. Mennyivel egyszerűbb lenne olyan fát választani, amelyik jól érzi ott magát, ellenáll azoknak a betegségeknek, amelyek ott előfordulnak. Ezt főleg őshonos fajokkal lehet elérni, de válogathatunk egzotikus, nemesített növényeket is, ha azok jól illenek a kertbe. A baj csak az, hogy előre nem mindig lehet ezt látni, ezért bőven benne van a kertészkedésben néhány kipusztult növény. Ez még nem jelenti azt, hogy a vegyszer nélküli, permakultúrás kert nem működik, csak annyit, hogy az egyik eleme nem odavaló volt.

Érj el hozamot! Ez nyilván terület függvénye is, de a legkisebb területen is lehet olyat termeszteni, aminek hasznát veszed. Pl. fűszernövényekből egy ablakban is lehetsz önellátó, burgonyából nyilván nem. Minél nagyobb a kert, annál több fajta növényből lehetsz „önellátó”. Szerintem egyébként már az is jó, ha csak kiegészítés az otthoni termés, arról legalább tudod, hogyan termett, ráadásként frissen leszedve sokkal finomabb.

Használd és becsüld a sokféleséget! A kertedben élő növények és állatok sokfélesége a stabilitást szolgálja. Minél többféle növényed van, annál több rovarod lesz. Ezek egy része persze kártevő, de a kártevők többsége fajspecifikus, azaz nem eszik meg bármit. Sokféle növény között egyrészt nehezebben találják meg a célnövényt, másrészt nem tudnak úgy terjedni, mint egy monokultúrában. A ragadozó rovarok kevésbé válogatósak, egy katica pl. minden levéltetűt szívesen fogyaszt, így az ő terjedésüket, szaporodásukat nem befolyásolja a növények sokfélesége. Ha a növények között a rovarok és a madarak találnak olyat is, amely plusz táplálékot, búvóhelyet jelent számukra, nagyjából nyert ügyünk van.

Mindennek legyen több célja (és egy célt több dolog is támogasson)! Ez ugyan nincs az alapelvek között, de a permakultúrás tervezésben nagyon fontos. Ha pl. egy bokor takarja a kerítést, szép, vonzza a rovarokat és búvóhelyet jelent a madaraknak, máris négy célt szolgál. Ha még a termése is ehető, akkor ötöt. Ha több, különböző fajtájú ilyen bokrod van, akkor, ha az egyik kiesik, a többi akkor is ellátja a feladatát. Így lesz stabil a rendszered.

Mindent hasznosíts! Vannak, akik ezt már nagyon művészi szintre emelték, és semmi hulladékot nem termelnek, sőt, másét is hasznosítják. A legtöbben azonban a skála különböző pontjain állunk. Ha nem is hasznosítunk mindent, törekedhetünk rá, hogy idővel egyre inkább így legyen. Ebbe beletartozik az is, hogy úgy tervezünk, hogy mindent hasznosítani tudjunk. Példa: ha sok lombhullató fát ültetünk, tervezzünk komposztálót a lehullott lombnak, és azt is tervezzük meg, hol fogjuk használni a komposztot. Vagy az esővíz: a leghaszontalanabb (és úgy tudom, szabálytalan is), ha belevezetjük a csatornába. Gyűjtsük, vagy vezessük el úgy, hogy haszna is legyen. Ezek nagy változások, nem mennek egyik napról a másikra, de ha tudjuk az irányt, napról napra közelíthetünk a cél felé.

És amit már én tennék hozzá: ez egy folyamat, utazás, és nincs vége. Nem biztos, hogy valaha is fogod úgy érezni, kész vagy. Ha más nem is, a környezet változik, és arra reagálni kell. Élvezd az utat!

Önfenntartó biokiskert avagy permakultúra kis helyen - online tanfolyam

Bármikor és bárhol elvégezhető online tanfolyam, kedvezményes kerttúrával vagy anélkül.

Kerttúra Baji Bélával

1 nap, 4 kert, számtalan érdekesség. Időpontok 2016-ban: július 13, augusztus 3, augusztus 17 és szeptember 14.

Szeretnéd, ha megterveznénk neked?

A permakultúrás kert sajátossága, hogy a tervezés a legnehezebb és a legfontosabb lépés, a megvalósítás már könnyebb, a gondozás pedig pofonegyszerű. Nézd meg, hogyan látunk neki a tervezésnek!

Pin It on Pinterest

Share This

Ha tetszett,

oszd meg a barátaiddal is!