Ha permakultúráról van szó, mindenkinek, aki kicsit is foglalkozott már a témával, Baji Béla neve ugrik be. Nem véletlenül, ugyanis több, mint húsz éve kísérletezik azzal, hogyan lehet minél tökéletesebben átültetni a gyakorlatba az alapelveket. Gyönyörű kertek őrzik a húsz év tapasztalatait, amelyeket szívese megoszt a hozzá látogatókkal.

Július 13-án indulunk idei első kerttúránkra Baji Bélához, hogy megmutassuk, milyen egy (illetve több) permakultúrás kert. Bélával már régóta együttműködünk a tanfolyam kapcsán, a tavalyi kerttúrákon pedig alaposan megismertem a területeit is. Nagyon sokat lehet tőle tanulni, gyakorlatilag minden kérdésre tud alapos és kimerítő választ adni. A tárgyi tudáson túl a hozzáállása az, amiből rengeteget tanultam. Hogy mit is?

Türelem

Aki kertészkedésre adja a fejét, főleg, ha frissen költözött kertes házba vagy új kertje van, sokszor azonnal át akarja alakítani az egészet. Ez egyrészt érthető, mert ki ne szeretne azonnal egy tökéletes kis paradicsomot a háza körül. Másrészt hatalmas munka, rengeteg tervezés és nagy hozzáértés szükséges hozzá. Ha elkapkodjuk a tervezést, sok rejtett hiba jöhet elő később: pl. nem olyan a talaj, a szél, a fagyveszély, mint amire számítottunk. Egy kertnek idő kell, míg beáll: ez is sokszor csalódást okoz, hiszen azt érzi az ember, hogy hiába ölt bele rengeteg energiát és pénzt, mégsem olyan (még), mint amilyennek megálmodta. Persze olyan is van, hogy sikerül, ha nagy tapasztalata van a kerttulajdonosnak (vagy annak, aki megtervezi a kertet). Érdemes kicsit lassabban haladni, időt szánni a megfigyelésre, saját szükségleteinkre, utánanézni a lehetőségeknek. Javítani az esetleg kedvezőtlenebb adottságokon, átgondolni, mire vágyunk hosszú távon.

Egy kert soha nincs kész

Mire megvalósítjuk az elképzeléseinket, azok általában meg is változnak. Megtetszik még valami, új növények, új megoldások érdekelnek. Már látjuk, mi az, ami nem volt jó ötlet, mit csinálnánk másképp. A vérbeli kertész soha nem dől hátra, a folyamatot élvezi, nem (csak) az eredményt.

A természet ritmusa, avagy nincs olyan, hogy minden jól terem

Szeretjük kontroll alatt tartani a portánkat: a gyümölcsfák teremjenek, a magok keljenek ki, a gaz viszont ne, amit beletettünk azt vegyük is ki. A természet sajnos nem ilyen, nincs olyan, hogy minden a számításaink szerint alakul. Egyik évben az alma szép, a másikban a barack, egyszer szép a saláta, utána pedig nem. Nem lesz ettől valaki rossz kertész, ez egyszerűen így működik. Ha valaki évekig figyel pl. egy rétet, ott is mindig más növény viszi a prímet: épp az, amelyiknek a legideálisabbak a körülmények. Sokszor hallom, hogy valaki feladja a kertészkedést, mert az az egy növény, amelyet kinézett magának arra az évre, nem sikerült. Holott lehet, hogy jövőre, vagy más helyen, vagy más módszerrel sikerülne.

 

Többfélére készülj

A fenti pontból következik, hogy érdemes mindenre készülni. Ha ültetsz olyan növényt, amely bírja a hűvös, esős nyarat, és olyat is, amely a forróságot is elviseli, valamelyik bejön, akármilyen is az időjárás. Az utóbbi években olyan változatos volt a tavaszi-nyári-őszi idő, sőt, a téli is, hogy lehetetlen megjósolni, milyen lesz a következő időszak. Ha mindenre készülsz, garantált a sikerélmény.

Kísérletezz bátran

Ha szeretnél valamit, ötleted van, próbáld ki! Teljesen biztosra senki nem tudja megmondani, működni fog-e egy megoldás, növény, módszer vagy elrendezés a te területeden. Annyit lehet tudni, hogy „ezt így nem szokás” vagy „én ilyet még nem láttam”, legjobb esetben olyat, hogy „próbáltam, nekem nem jött be”. Lehet, hogy neked bejön. Ha ott és úgy nem, akkor máshogy és máshol. A tapasztalatok, amelyek speciálisan a saját területedre tanítanak, idővel gyűlnek, egyre rutinosabb és magabiztosabb leszel. Pl. én a csigákkal harcolok: rengeteg van belőlük felénk, lerágnak mindent. Idén vastag felületi mulcsot teszek az ágyásokra (kihúzott gazt, felmagzófélben lévő salátát, füvet, lemetszett leveles ágakat, bármit) és ügyelek, hogy mindig legyen friss zöld a tetején. A csigák hihetetlen ütemben dolgozzák fel a mulcsot, közben trágyázzák a növényeimet. Ja, és a zöldségeim nem bántják, mert azt csinálhatják, amire születtek: eltakarítják a hulladékot. Amíg nem volt friss zöld a tetején, addig csak elbújtak a mulcs alatt.

Nincs kudarc, csak más a megoldás

Ha húszból egyszer sikerül, az nem tizenkilenc kudarc, hanem végre rájöttél a megoldásra. Ha még nem, előbb-utóbb rájössz (vagy segít valaki). Nincs olyan kert, terület, amely teljesen reménytelen, csak olyan, amelyet nehezebb megtervezni. Lehet, hogy jelentősen javítanod kell a talajt, vagy egészen más növényekkel tudsz majd dolgozni, mint amit először kigondoltál, de biztos, hogy van megoldás.

Ha szeretnéd saját szemeddel látni Baji Béla kertjeit, jelentkezz a neked tetsző időpontra (júl. 13, aug. 3, aug. 17, vagy szept. 14).

Kerttúra Baji Bélával

1 nap, 4 kert, számtalan érdekesség. Időpontok 2016-ban: július 13, augusztus 3, augusztus 17 és szeptember 14.

Önfenntartó biokiskert avagy permakultúra kis helyen - online tanfolyam

Bármikor és bárhol elvégezhető online tanfolyam, kedvezményes kerttúrával vagy anélkül.

Pin It on Pinterest

Share This

Ha tetszett,

oszd meg a barátaiddal is!