A terasz néha nehéz terep, főleg, ha emeleti. Akár társas-, akár családi házról van szó, a sokszor napos, szeles erkélyek feladják a leckét. Egyre több nagy teraszos lakás is épül, ezeket érthető módon szeretnék zöldbe öltöztetni a tulajdonosaik. Sajnos sokat a kertes házakról vesznek (rossz) példát, és körberakják tujafélékkel a területet. A tuják azonban nem bírják (lassan a kertekben sem), de a teraszon túl kevés nekik a pára, és egyre több a kártevőjük, betegségük is.

Ilyenkor jön a kérdés: milyen nagyobb termetű növények bírják a napos, szeles, száraz teraszt? Ráadásul télállónak is kell lenniük, hiszen a nagy cserepeket nehéz lenne zárt helyre cipelni a teleltetéshez, és a legtöbb helyen nincs is erre alkalmas hely.

Az a tapasztalatom, hogy azok a növények, amelyek a kertben szívósak és bármit elviselnek, azok a cserepes tartást is jól tűrik. Belőlük következik most egy kis válogatás.

 

Napos teraszokra való növények

 

Borbolya (Berberis fajták): van belőlük kisebb, nagyobb, zöld, vagy bordó levelű. Utóbbiak kifejezetten dekoratívak, és jól bírják a napot is, ami egyébként nem jellemző a sötét levelű növényekre. Virágai, bogyói elég jelentéktelenek, de közelebbről nézve igazán szépek.

 

Nyári orgona (Buddleia fajták): sokféle színben és méretben kapható, gazdagon és sokáig virágzó cserjék. A pillangók imádják a virágait, ezért szokták pillangócserjének is hívni. A szép forma megtartásának titka: március elején minél kisebbre, akár tövig metsszük vissza. Így tömött formát és sok virágot nyerünk. Ha az elnyílt virágokat levágjuk, továbbiakra is számíthatunk, egészen őszig.

Galagonya (Crataegus): őshonos és nemesített változata is kapható. Talán meglepő lehet, hogy dézsás növénynek javasoljuk, de sok előnye van. Szívós, ősszel gyönyörű a lombja, a terméséért pedig a madarak lesznek hálásak.

Gyöngyvirágcserje (Deutzia): régesrég, egy kertészetben találkoztam vele, azért vettem meg ezt a viszonylag jelentéktelennek tűnő kis cserjét, mert nagyon olcsó volt. Meglepetésemre kb. 3 méteresre nőtt, dúsan virágzott, és kifejezetten jelentős dísze lett a kertnek. A metszést meghálálja, de érdemes kora tavasszal végezni, hogy ne vágjuk le a bimbókat.

Ezüstfa (Elaeagnus fajták): ebből főleg az örökzöld, hamvas levelű változat bírja jól a napos teraszt. Létezik belőle tarka és sima zöld levelű növény is. Virágai nagyon aprók, de az illatuk mesés. Van ehető termést hozó fajtája is (E. umbellata).

Jezsámen (Philadelphus): sokféle színben kapható, van egyszerű és telt virágú változata is. Én mindig az egyszerű virágúra szavazok, főleg a rovarok miatt: könnyebben rátalálnak a nektárra. Sajnos a poloskák kedvelik, de más hátránya nincs.

Bangita (Viburnum fajták): rengeteg változata létezik, van lombhullató és örökzöld, 1 és 4 méter magasra növő, különböző színű virágokkal. Elképesztően igénytelen növény, bármit kibír és igazi dísze lehet a teraszunknak (vagy a kertünknek).

Korallberkenye (Photinia): örökzöld cserje, díszítő értékét a vörös friss hajtások adják. Virágai nagyok, illatosak, elkápráztatják a rovarokat.

Hegyi iszalag (Clematis montana): az iszalag kis(ebb) virágú változata, bár a virágok átmérője itt is eléri a 3 cm-t. Gyorsan és nagyra nő, nagy terjedelme miatt stabil támasztékra van szüksége. Tavasszal kb. két hétig örülhetünk a virágtengernek, utána pedig gyönyörködhetünk a dús lombozatban. Befuttathatjuk vele az oldalfalat (rácsra van szüksége, mert tekeredik a támasztékra), vagy a pergolát.

Árnyékos terasz

 

Az árnyékos teraszok zöldítésében az a nehézség, hogy a legtöbb árnyéktűrőnek nevezett növény a félárnyékot kedveli igazán. Kevés olyan van, amelyik elviseli, hogy napi egy-két órán át tűző napon van, utána pedig árnyékban, márpedig ez a teraszokra elég jellemző lehet. Amivel biztosan nem vallunk kudarcot: 

Japán babérsom (Aucuba japonica): sima zöld és tarka levelű változata is van, jól bírja a cserepes tartást és az árnyékot. Örökzöld, télen dekoratív piros bogyóival is díszít.

Babérmeggy (Prunus laurocerasus): szintén örökzöld növény, nagyon szép, mélyzöld színe és fehér virágai vannak. Eddig a legmélyebb árnyékot is kibírta, szépen lehet metszeni is. Ahogy a képen látszik, napon is remekül elvan.

Japán juhar (Acer japonicum): sokak kedvence ez a gyönyörű lombú növény, amely kifejezetten rosszul tűri a tűző napot. Minél sötétebb bordó a levele, annál érzékenyebb erre. Csodás dísze lehet viszont egy árnyékos, de azért nem túl sötét terasznak.

A felsorolt növények télállóak, de ha nagy a fagy, a cserépben átfagyhat a földjük, és azt nem biztos, hogy kibírják. Érdemes ezért télre bebugyolálni a cserepet. Erre a célra tökéletesen megfelel a laminált parketta alá való vékony polifoam, a legolcsóbb is megteszi. Ráadásul több évig is használható, nem kell minden tavasszal kidobni.

A földet érdemes takarni, de akár ültethetünk a növények tövébe valamilyen alacsony talajtakarót, vagy fűszernövényt is. A tápanyag-utánpótlásról mindenképp gondoskodjunk, mert a föld kimerül, és nincs természetes utánpótlás egy cserépben.

Neked mi a kedvenc növényed a teraszon?

Önfenntartó biokiskert avagy permakultúra kis helyen - online tanfolyam

Bármikor és bárhol elvégezhető online tanfolyam, kedvezményes skype tanácsadással, vagy anélkül.

Személyre szabott tanácsadás

Ha igazán hatékony segítséget szeretnél a kerted megtervezésében. Nálad vagy skype-on?

Szeretnéd, ha megterveznénk neked?

A permakultúrás kert sajátossága, hogy a tervezés a legnehezebb és a legfontosabb lépés, a megvalósítás már könnyebb, a gondozás pedig pofonegyszerű. Nézd meg, hogyan látunk neki a tervezésnek!

Pin It on Pinterest

Share This

Ha tetszett,

oszd meg a barátaiddal is!