GYIK

Gyakran ismételt kérdések:

 

Hogyan jut el hozzám a kért áru?

Háromféle módon lehet kérni: futárral, GLS csomagponton keresztül vagy személyes átvétellel. A szállítási díjakról az Általános Szerződési Feltételekben tájékozódhatsz, illetve a rendelés véglegesítése előtt megjelenik a választott szállítási módhoz tartozó, a csomag súlya alapján kalkulált szállítási díj. Ilyenkor még van lehetőség változtatásra is, ha mégis más módot választanál.

Milyen fizetési módok közül választhatok?

Ha a webáruházból rendelsz és kiszállítást kérsz, választhatsz, hogy átvételkor a futárnak adod oda a csomagod ellenértékét vagy online, a megrendelés feladásakor bankkártyával fizeted ki a megrendelést. Amennyiben személyesen vennéd át az árut az üzletünkben (1165, Budapest, Hunyadvár u. 56.), akkor is fizethetsz online (előre) vagy átvételkor készpénzben vagy bankkártyával.

Mindenképp meg kell rendelnem az árut, akkor is, ha személyesen megyek érte?

Nem, az üzletben bármikor kedvedre válogathatsz. Ha a megrendelés mellett döntesz, annak az az előnye, hogy már egy összekészített csomag vár, amikor megérkezel. Természetesen ilyenkor sincs akadálya, hogy bármit módosíts a megrendeléseden a helyszínen.

Mit kell tudni a ReinSaat magokról?

A többségük biodinamikus gazdaságból származik, egy részük pedig ökológiai gazdálkodásból, ezeket a ReinSaat Kg partnerei szaporítják. A minőségellenőrzést és a csomagolást minden esetben a ReinSaat végzi, szigorú belső szabályok szerint. A vetőmagok nem hibrid fajták és garantáltan nem génmódosítottak. Sok közöttük a különböző vidékekről származó tájfajta, ráadásul nem származnak messziről, hanem a miénkhez hasonló, némileg hűvösebb éghajlaton nevelkedtek. Magyarországon sok biogazda használja őket, kipróbáltak, jól működnek.

Mit jelent a tasakra nyomtatott évszám?

A ReinSaat vetőmagok tasakján EU szabályozás szerint azt az évet tüntetik fel, amelyre a vetőmagot termesztették. Tehát ha 2015 szerepel rajta, akkor az a mag első éve, innen az adott zöldség- ill. virágfajta sajátossága dönti el, meddig őrzi meg maradéktalanul a csírázóképességét a vetőmag. Ez általában 2-3 év, de pl. paradicsom és paprika fajták esetében akár 4-5 év is lehet. A Magyarországról származó illetve az itt csomagolt magokon lejárati idő is szerepel.

Mit jelent a súly a vetőmagok esetében?

A súlynál a csomagolási súlyt adjuk meg, ami a szállítási díj kiszámításához szükséges. A tasak tartalmáról ez az adat nem ad információt, ezt az ‘1 tasak:’ mezőből tudjátok meg.

Miért ilyen drágák a ReinSaat vetőmagok?

Általában az ökológiai termesztésből származó termékek drágábbak, mint a konvencionális termesztésből valók. Ennek az oka főként a magasabb élőmunka-szükséglet és a szigorú előírások betartásának, adminisztrálásának a költsége, valamint a tanúsítás. Egyébként a jó fajták a konvencionális vetőmagok között sem olcsók, egy-egy profi termesztőknek ajánlott paradicsom vetőmag ára 25-30 Ft/db. Érdemes megnézni a csomagolási mennyiséget is, hiszen sokszor többszörös mennyiségű magot tartalmaz egy másik termesztő csomagjához képest.

Használhatok konvencionális termesztésből származó magot, ha vegyszer nélkül szeretnék termelni?

Csávázottat semmiképp sem ajánlanék, hiszen a csávázóanyag a hajtáscsúcsban, sőt a virágzatban is megjelenik. A hosszú tenyészidejű, termést hozó növényeknél, mint pl. a paradicsom, a termés már valószínűleg nem tartalmazza, de a rövid tenyészidejű levélzöldségekben biztosan marad belőle. A nem csávázott magok használhatók, bár valószínűleg nem fognak olyan jól teljesíteni, mint azok, amelyek kifejezetten biotermesztésre lettek nemesítve.

 

Nem találtál választ a kérdésedre? Üzenj itt!

Pin It on Pinterest

Share This