Az amerikai lepkekabóca még annyira új jövevény, hogy aki először fut össze vele, nem feltétlenül ismeri fel. Mivel kicsi is, fehér is, sokan liszteskére, tisztes nevén üvegházi molytetűre gondolnak láttán. Most viszont lerántjuk róluk a leplet, és többé senki sem fogja összekeverni őket.

Sok közös vonásuk is van: kicsi, fehér izék, melegebb éghajlatról jöttek és szívogatják a növényeket. A liszteske érkezett előbb, kezdetben csak üvegházakban, fóliákban garázdálkodott, de aztán hozzáedződött a hűvösebb éghajlathoz (illetve „hozzámelegedett” az éghajlat a liszteskéhez), és most már szabadföldön sem ritka. Egyre több növényen megfigyelték már: szereti az uborkát, a káposztaféléket, karalábét, paradicsomot, paprikát, és egyre terjeszkedik. A levelek hátoldalán találjuk őket, nagyon változatos formában. Egyszerre láthatunk kifejlett egyedeket, amelyek csinos kis (kb. 1 mm hosszú) lepkére hasonlítanak, hófehérek és átlátszó a szárnyuk. Ezen kívül peték, lárvák és bábok tömkelegét látjuk körülöttük. Az egy időben jelenlevő számos fejlődési stádiumnak köszönhetően rendkívül nehéz kiirtani. Bármivel is próbálkozunk, többször kell ismételni a kezelést. Ha közelítünk feléjük, fehér felhőként röppennek szét a kifejlett egyedek, köröznek egy kicsit, majd visszatelepszenek a helyükre. A liszteskének rengeteg nemzedéke fejlődik ki egy szezon alatt, ezért is olyan nehéz megszabadulni tőlük.

Kártételük: a növények legyengülnek, nem fejlődnek. Vírusokat is terjesztenek, amelyek teljesen tönkretehetik a növényt.

A felnőtt egyedek mellett remekül látszik a többi fejlődési stádium is.

Az amerikai lepkekabóca újabb jövevény. Bár már 2004-ben megfigyelték, tömegesen 3-4 éve jelent meg. Azóta lassan minden növényt ellep, egyáltalán nem válogatós. Fákon, dísznövényeken, gyomnövényeken és haszonnövényeken egyaránt megfigyelhető. Megtelepszik a levél hátulján is, de még szívesebben lepi be a friss hajtások szárát. A lárvákat kezdetben nagyon nehéz megkülönböztetni az őket védő fehér szövedéktől, csak az tűnik fel, hogy a szösz egy része pattog, ha közelítünk felé. Ahogy nőnek, egyre jobban látszik a borzas, fehér rovar. A kifejlett rovar jóval nagyobb a liszteskénél, kb. 1 cm-es és már nem fehér. Szép sorban ücsörögnek a növények hajtásain, ha óvatosan közelítünk, eloldalaznak, ha gyorsan, elpattannak. Nagy kárt nem szoktak okozni, bár vírusokat ők is terjeszthetnek, és levélzöldségeken nem mutatnak túl jól. A lepkekabócák lassabban fejlődnek, egy nemzedék nő fel egy nyáron.

Ők már kicsit nagyobbak, jobba elkülönülnek a viaszos szövedéktől

Közös vonásuk, hogy igen nehéz ellenük védekezni. A liszteskéket sárga rovarfogó lappal lehet gyéríteni, de ez csak a repülő egyedek ellen hatékony, ezért időben ki kell helyezni a lapokat. Szoktak még rájuk hamut szórni, ökológiai gazdálkodásban használható szerek közül pedig remek rájuk a Naturalis és a NeemAzal (ezek hátránya, hogy nem olcsók és nem is könnyen beszerezhetők). A fertőzés első jele a szabályos kör alakban lerakott petesor (a képen nagyon szépen látszik), érdemes rá figyelni és időben lépni.

A lepkekabóca ellen is jók lehetnek a fenti szerek, de ezt még ki kell próbálnom – megírom majd az eredményt. A lepkekabóca nálam még csak dísznövényen jelent meg, ahol nagy tömegben láttam, ott egyszerűen levágtam az ellepett hajtást, utána nem telepedtek már vissza a növényre.

 

Önfenntartó biokiskert avagy permakultúra kis helyen - online tanfolyam

Bármikor és bárhol elvégezhető online tanfolyam, kedvezményes kerttúrával vagy anélkül.

Kerttúra Baji Bélával

1 nap, 4 kert, számtalan érdekesség. Időpontok 2016-ban: július 13, augusztus 3, augusztus 17 és szeptember 14.

Szeretnéd, ha megterveznénk neked?

A permakultúrás kert sajátossága, hogy a tervezés a legnehezebb és a legfontosabb lépés, a megvalósítás már könnyebb, a gondozás pedig pofonegyszerű. Nézd meg, hogyan látunk neki a tervezésnek!

Pin It on Pinterest

Share This

Ha tetszett,

oszd meg a barátaiddal is!