Mostanra már elég sokféle paradicsomot kipróbáltam, úgyhogy felállítanék egy (teljesen szubjektív) listát az én kedvenceimről. Nézzétek el nekem, hogy saját kínálatomból szemezgetek, de nyilván ezeket vetettem. Legtöbbjük folytonnövő fajta, karózást igényelnek.

A legfinomabb

Egyértelműen a Ruthje. Ez egy roppanós, kemény, koktél méretű paradicsom. Az íze számomra maga a tökély: finom, napsütötte paradicsomaroma, leveses állag, ami soha nem kásásodik. Megbízhatóan terem, még akkor is, ha nem igazán ideálisak a körülmények. Ha beérett, még jó ideig elvan a növényen, ezért ideális hétvégi telekre is. Befőzésre nem az igazi, de nem is maradna belőle, annyira finom. Egy vásárlóm idén már nem is vitt más fajtát, miután tavaly kipróbált többet is. A következő kategória győztese, a Tschernij Prinz épp csak egy hajszálnyival marad el mögötte.

 

Különleges és finom

 Tschernij Prinz. Fekete paradicsom, nagyobb méretű, kicsit édesebb, de még aromás fajta. Gyönyörűen mutat a tányéron, salátában, mindenhol. Hasonlít a híres japán fekete paradicsomra, de kissé savasabb: nálam ez pozitív vonása. Ezzel igazán el lehet bűvölni a vendégeket. A másik győztese a kategóriának a German Gold: egy ragyogó sárga, hatalmas, húsos paradicsom, amelynek a belsejét vörös lángocskák díszítik. Ízre is remek, kissé édesebb, mint a Tschernij Prinz. Ha szereted a különleges színű paradicsomokat, a feketén kívül választhatsz akár fehéret(White Beauty), sárgát (Banana Legs, Yellow Submarine, Dattelwein), vagy zöldet is (Charlie Green).

Tschernij Prinz - a nagy fekete

A legtöbbet termő

Marglobe. Hatalmas fürtökben hozza közepes és kisebb méretű gyümölcseit. Akkor terem ilyen sokat, ha sok napot kap és megfelelő a vízellátása, akkor viszont nem győzöd majd szüretelni. Finom, vékonyhéjú, aromás fajta. Aztán itt a Moneymaker – a neve magáért beszél. Rendkívül bőtermő fürtös paradicsom, formája közelebb áll a klasszikus kerek, piroshoz, mint a Marglobe. Koktélparadicsomból egészen elképesztő hozamot ad a Dattelwein: egy fürtön akát több, mint száz apró, körte formájú sárga paradicsomot hoz, egy növény pedig jópár fürtöt. Ízre édes, gyerekeknek ideális.

A legellenállóbb

A legegészségesebb fajtának a St. Pierre bizonyult. Szép, szabályos, nagy paradicsomokat terem, amelyek frissen is finomak, befőzésre pedig kiválóan alkalmasak. Késői fajta, ezért ne késsünk el az ültetéssel: február közepén mindenképp vessük el a magját palántának. A lombja késő őszig teljesen egészséges maradt, csak az első fagy csípte meg egy kicsit a gyümölcsöket. Gombabetegségekkel szemben nagyon ellenálló. A másikat, amelyik nagyon jól bírja, akár az első két kategóriába is írhattam volna: nagyon finom, fekete koktélparadicsom, a Black Cherry. Savasabb, mint az átlag koktélparadicsom, nem olyan édes, mint pl. a Zuckertraube, inkább a klasszikus napsütötte paradicsomízhez áll közelebb.

A legkorábbiak

 A  a Marmande (nagy, húsos, lapított és barázdált), a Moneymaker (kerek, közepes méretű, piros, fürtös) és a Principe Borghese (ovális koktél, bokros, ezért, balkonra is ajánlott). Ha hamar szeretnénk paradicsomot enni, vagy elkéstünk a vetéssel, őket érdemes választani.

A legkényesebb, de megéri 

Cuor di Bue (magyarul bikaszív vagy ökörszív). Nem könnyű termeszteni, kényes a folyamatos vízellátásra és a kiegyensúlyozott tápanyagra. Nem szabad túltrágyázni, mert akkor nem vesz fel elég kálciumot és megbarnulnak a bogyói. Ha viszont jól csinálod, meglesz a jutalmad: hatalmas, nagyon finom gyümölcsöket kapsz, amelyek frissen is isteniek, de befőzni sem utolsó. Van narancssárga változata is. Tipp: szórj alá gyökéritatót, sokat fog segíteni, hogy kiegyensúlyozza a növény vízháztartását.

A legkevesebb gondozást igénylő

A legigénytelenebbek a vadparadicsomok: apró, finom terméseket hoznak, és mindenféle pátyolgatás, karózás, kacsozás nélkül is elvannak. Tápanyagigényük is elmarad a nemes paradicsomokétól, érdemes kipróbálni őket. Piros és sárga verzióban kaphatóak.

A legjobb szószparadicsom

Szósz főzéséhez azok a paradicsomok ideálisak, amelyek kevésbé lédúsak, mert így nem kell agyonfőzni őket, hogy besűrűsödjenek. Jellemzően a lucullus típusú paradicsomok ilyenek, nálunk a San Marzano és a Banana Legs (sárga, ha vicces paradicsomszószt, ketchup-ot szeretnénk, verhetetlen). Ha nem szószt, hanem salátát szeretnél, válaszd a Red Cavern fajtát: ennek nincs kocsonyás része, ezért nem fogja eláztatni a salátád, az íze viszont hamisítatlan paradicsomíz.

Így jár a paradicsomrajongó: hetekig tudnám sorolni, melyik fajta miért a legjobb. És ez még mindig nem az összes, ha ennél is több fajtát szeretnél látni, nézz be ide! Próbáltad már valamelyiket? Neked melyik vált be a legjobban?

Önfenntartó biokiskert avagy permakultúra kis helyen - online tanfolyam

Bármikor és bárhol elvégezhető online tanfolyam, kedvezményes skype tanácsadással, vagy anélkül.

Személyre szabott tanácsadás

Ha igazán hatékony segítséget szeretnél a kerted megtervezésében. Nálad vagy skype-on?

Szeretnéd, ha megterveznénk neked?

A permakultúrás kert sajátossága, hogy a tervezés a legnehezebb és a legfontosabb lépés, a megvalósítás már könnyebb, a gondozás pedig pofonegyszerű. Nézd meg, hogyan látunk neki a tervezésnek!

Pin It on Pinterest

Share This

Ha tetszett,

oszd meg a barátaiddal is!