Egy kerti munka idén, amihez még korán van, de érdemes foglalkozni vele, tervezgetni. A lényege, hogy akkor vetjük el a fagyálló magokat, amikor már elég hideg van ahhoz, hogy ne induljanak csírázásnak. Ehhez a levegőnek 2-3 fok alá kell hűlnie, azaz még várhatunk vele egy kicsit. A talaj viszont nem lehet fagyos, annyit ne várjunk vele.

Nem minden növény alkalmas erre, tipikusan a korai zöldségek magjait használhatjuk erre a célra. Ilyen például a sárgarépa, a petrezselyem, a saláta, a korai zöldborsó (csak enyhébb telű vidékeken vagy védett helyen), a vöröshagyma és a fokhagyma (dughagyma). Idén kipróbálom a lóbabot és a kötözőhagymát is, mert azzal tavasszal mindig elkések. Érdemes még ilyenkor zöldtrágyanövényt is vetni (sárgamustár, köles, vöröshere; előbbi kettő elfagy és tavaszra elbomlik, utóbbi áttelel és tavasszal kell majd levágni).)

….

Miért jó tél alá vetni?

Mert tavasszal így a csapadéktól duzzadt magok rögtön csírázásnak indulnak, amint számukra optimális lesz a hőmérséklet. Már akkor kikelhetnek, amikor még nem alkalmas a talaj a kora tavaszi vetésre, így hamar lesz zöldségünk. Tavasszal, amikor már minden zöldre ráugranánk, nem leszünk ráfanyalodva a primőr zöldségekre, hanem saját (bio)kertünkből falatozhatunk.

Másik előnye lehet, hogy a korai veteménnyel van esélyünk megelőzni a kártevőket – ez egy biokertben fontos szempont lehet.

Ráadásul most már nem szakadunk bele a kinti munkába, így tehermentesíthetjük magunkat tavaszra.

….

Miért nem jó tél alá vetni?

Mert lehet, hogy hiába dolgozunk. Ha megbízhatóan hideg telünk lesz, akkor nincs veszély, szépen ki fog kelni tavasszal minden (ha nagyon hideg lesz, a borsó esetleg mégsem). Ha viszont decemberben vagy januárban kitavaszodik egy hétre, akkor megindulnak a magok, és az utána következő normális téli hidegben el is fagynak. Amilyen bolondos mostanában az időjárás, erre még esély is van. De hát kockázat nélkül nincs rizikó.

A legjobb megoldás, ha magjaink egy részét elvetjük most, a másik részét pedig kora tavasszal. Ha bejön a korai vetemény, akkor nyertünk pár hetet – ennyivel korábban lesz friss zöldségünk. Ha nem, még mindig vethetünk tavasszal. Kipróbálod?

Szeretnéd, ha megterveznénk neked?

A permakultúrás kert sajátossága, hogy a tervezés a legnehezebb és a legfontosabb lépés, a megvalósítás már könnyebb, a gondozás pedig pofonegyszerű. Nézd meg, hogyan látunk neki a tervezésnek!

Önfenntartó biokiskert avagy permakultúra kis helyen - online tanfolyam

Bármikor és bárhol elvégezhető online tanfolyam, kedvezményes skype tanácsadással, vagy anélkül.

Személyre szabott tanácsadás

Ha igazán hatékony segítséget szeretnél a kerted megtervezésében. Nálad vagy skype-on?

Pin It on Pinterest

Share This

Ha tetszett,

oszd meg a barátaiddal is!