Tavasszal Pilisen jártam egy magbörzén, ahol nagyszerű program várt: két néni mesélt arról, hogyan gondozzák ők a kertjüket, milyen praktikákat lestek el még saját nagymamájuktól. Egyikük egy zseniálisan egyszerű ötletet osztott meg velünk, hogyan készít mindig friss dombágyás-féleséget a kertjébe. A lépések a következők:

  1. A veteményest négy ágyásra osztja, ezek közül három aktív, a negyedik helyére pedig ás egy mélyedést. Nem kell túl mély, 30 cm bőven elég.
  2. A kiásott gödörbe teszi az összes kerti hulladékot, gallyakat, levágott füvet, a többi ágyásból kihúzott növényi maradványokat, nem tarackoló gazokat, stb.
  3. Ősszel visszadobja rá a kiásott földet és…
  4. Tavasszal kész a tökéletes ágyás a magasabb tápanyagigényű növények számára.

Az így elkészített ágyások három év alatt süllyednek vissza a „földszintre”, ekkor lehet ugyanazt a területet ismét kiásni. A három használatban lévő ágyás mindig különböző korú, mindig a legrégebbi kapja a legalacsonyabb tápanyagigényű növényeket.

Ezt a módszert azok tudják inkább kihasználni, akiknek kicsit nagyobb a kertjük és nincs annyira szem előtt a veteményes, nekik viszont érdemes kipróbálni.

 
Ha szeretnél még többet tudni a természetes kert kialakításáról, add meg neved és e-mail címed, és máris letöltheted a „Biokertet szeretnék” című írásunkat. Ezzel a hírlevelünkre is feliratkozol, amelyből hamarosan még többet tudhatsz meg arról, hogyan legyen nagyrészt önfenntartó kerted. (Az adataid nem adjuk ki senkinek, ráadásul, ha mégsem nyeri el a tetszésed a levelünk, bármikor leiratkozhatsz róla).
Vezetéknév *
Keresztnév *
Email *

Pin It on Pinterest

Share This

Ha tetszett,

oszd meg a barátaiddal is!