Egyre több termés kerül ki a kertből, és felmerül a kérdés, érdemes-e még vetni valamit. A válasz: vetni (szinte) bármikor lehet. Ilyenkor az a nehézség merülhet fel egyedül, hogy a nagy melegben könnyen kiszárad a talaj felső rétege, ahova vetünk, és ez sokszor rosszat tesz az épp csírázásnak indult magoknak. Nézzünk ki egy esősnek ígérkező hetet (vagy locsoljunk lelkiismeretesen, vagy mulcsozzunk vékonyan, esetleg használjunk gyökéritatót), és vágjunk bele bátran!

Az első részben a salátákat nézzük végig részletesen, aztán jöhet a többi növény.

Saláták, leveles zöldségek

Ha az ember a megszokott fajtákból indul ki, könnyen jut arra a következtetésre, hogy ilyenkor nem érdemes salátát vetni, mert azonnal felmagzik a növény. A fejes saláták jó részére ez igaz is, de szerencsére rengeteg egyéb fajta is a rendelkezésünkre áll.

Római saláták

Római saláták közül az igen ízletes Little Gem és a Római nagylevelű saláta biztonsággal vethető júliusban, sőt, utóbbi akár augusztusban is. Nagyon szeretem ezeket a vastaglevelű, roppanós salátákat, amelyek leszedve akár napokig frissen maradnak.

Jégsaláták

Különösen a gyerekek (és a csigák) kedvencei a jégsaláták. Lédús, édes, roppanós finomságok, a legjobbak egy forró nyári napon. A Graz-i káposztafejű és a Saladin augusztus végéig folyamatosan vethető, az extra ropogós levelű Great Lakes pedig augusztus közepéig.

Endívia saláta

Ezt a fajta salátát június közepe előtt nem is szabad vetni, kiváló másodvetemény. Íze kissé kesernyés, de ásványi anyag tartalma nagyon értékes táplálékká teszi. Ha vetjük, ne takarjuk vastagon földdel, mert fényre kel a magja. Nálunk a Bubikopf és a Tres Fine maraichere fajta kapható, érdemes kipróbálni őket.

Tépősaláták

A tépősalátákat lehet levelenként vagy egyben szüretelni, attól függően, mekkorák, ill. mire van épp szükségünk. A salátakeverékekben pedig az a jó, hogy levághatjuk az egész “salátamezőt”, így egy szép és gusztusos keverék kerül rögtön az asztalunkra. Ezt a műveletet egy vetésnél háromszor is megismételhetjük, így igazán kiadós termésünk lesz egyetlen csomag vetőmagból. A tépősaláták nagy része vethető júliusban, sok pedig egészen augusztus végéig is a földbe kerülhet.  Nálunk ilyenek a Lollo Bionda, a Lollo Rossa, a Catalogna, a tengerparti útifű (évelő növény), keverékekből pedig az olasz fajtákból álló Misticanza és a ropogósabb leveleket tartalmazó Mesclun áll rendelkezésre.

Madársaláta vagy galambbegysaláta

Most lehet elkezdeni a vetését ennek a sokak által méltán kedvelt salátafélének, a madársalátának. Egészen szeptember közepéig vethető, fátyolfólia alatt a fagyokat is elviseli. Finom, lágy ízű saláta a hidegebb hónapokra.

Rukkola

Nagyon népszerű, különleges, pikáns ízű saláták. Sokan nem is gondolják, mennyire egyszerű vele bánni: egyszer kell elvetni, utána irtani. A vad rukkola (más néven borsmustár) évelő növény, nagyon igénytelen, bármilyen talajon megél. A nemes rukkola egynyári, de ha egy-két növényt hagyunk felmagzani, szépen elszaporodik. Egy hátránya van: mivel keresztesvirágú, a földibolhák nagyon szeretik.

Ázsiai saláták

Ezek a növények nem is saláták, hanem káposzták, de a felhasználásuk módja miatt salátának szoktuk csúfolni őket. Rengeteg fajtájuk van, finomak, frissek, fűszeres ízűek. Van köztük egészen csípős is, mint a Wasabino, van enyhén pikáns, mint a Mizuna, és van kifejezetten főzéshez ajánlott, mint a Pak Choi (bordáskel) vagy a Tatsoi. És van természetesen keverék is belőle, amelyből egy igazán színpompás, pikáns salátakeveréket kapunk. Az ázsiai saláták télállóak és egészen szeptember végéig vethetőek szabadföldbe.

Hamarosan jön a második rész az egyéb növényekkel. Addig is írd meg kommentben, hogy te mit szoktál vetni ilyenkor!

Önfenntartó biokiskert avagy permakultúra kis helyen - online tanfolyam

Bármikor és bárhol elvégezhető online tanfolyam, kedvezményes skype tanácsadással, vagy anélkül.

Személyre szabott tanácsadás

Ha igazán hatékony segítséget szeretnél a kerted megtervezésében. Nálad vagy skype-on?

Szeretnéd, ha megterveznénk neked?

A permakultúrás kert sajátossága, hogy a tervezés a legnehezebb és a legfontosabb lépés, a megvalósítás már könnyebb, a gondozás pedig pofonegyszerű. Nézd meg, hogyan látunk neki a tervezésnek!

Pin It on Pinterest

Share This

Ha tetszett,

oszd meg a barátaiddal is!